Najlepsza kawa na Zabłociu

Zespół naszych baristów to ludzie, którzy o kawie co nieco wiedzą. 🙂 Zręcznie obchodzą się z portafiltrem, młynkiem, ekspresem, a co najważniejsze, chcą być w baristyce coraz lepsi!

Kawa Mocak

Jakie ziarno, jakie mleko?

Obecnie w młynkach mamy dwa rodzaje kawy, włoską ciemno wypalaną – Vergnano 900, a drugą propozycją jest, wypalana w Krakowie, kawa specialty o jasnym profilu – San Cosme Peru

  • Vergnano 900 – blend,  czyli mieszanka ziaren,90% Arabiki z upraw centralnej i południowej Ameryki oraz Afryki,a pozostałe 10% to Indyjska Robusta. Odpowiednio zaparzona daje naprawdę wiele walorów smakowych, pozostając przy tym bardzo klasyczną w smaku.
  • San Cosme, Peru – Single Origin, czyli kawa jednorodna. Ziarna takiej kawy pochodzą z jednej tylko uprawy, znajdującej się w jednym, konkretnym miejscu na świecie. W tym przypadku chodzi o Peru, sektor Quiquiry, dystrykt Sandia, w strefie Inambari Vallyt. Odmiana? – Bourbon, Caturra. Peru charakteryzuje się orzechowymi nutami i wyczuwalnym smakiem cytrusów czy śliwki.

Cappuccino, Latte, Flat White oraz całą resztę kaw z mlekiem – możemy przygotować również na mleku roślinnym. Sojowe oraz Ryżowe – do wyboru!

Garść informacji technicznych

W kawiarni pracujemy na ekspresie Simonelli Aurelia II. Takiego samego używano w latach 2012-2014 na zawodach World Barista Championship. W skrócie, znany i ceniony sprzęt.

Kawa Mocak

Oprócz samego ekspresu, najważniejszą (prawdopodobnie ważniejszą nawet od jakości samego ekspresu ciśnieniowego) kwestią – są młynki do ziaren. Obowiązkowo regulowane, możliwie równomiernie rozprowadzające zmieloną kawę na portafilter, nie przegrzewające się.

Poza posiadaniem dobrego młynka należy dbać o jego żarna, ostrzyć je kiedy zajdzie potrzeba, a w razie konieczności wymienić na nowe.

Kawa Mocak

Zmielone ziarna kawy, po około 2 minutach tracą mniej więcej połowę swoich aromatów, stąd zdecydowana przewaga sprzętów – mielących porcję kawy na bieżąco.

Nie będę Was zanudzał całą resztą szczegółów wpływających na finalny efekt, czyli „idealnie zaparzone espresso z ekspresu ciśnieniowego”.

Zamiast tego, zapraszam do Cafe Mocak na filiżankę kawy!

 

Kawa Mocak